Λαπαροσκοπική Σπληνεκτομή 

 Με γενική αναισθησία και δια μέσω μικρών οπών στην κοιλιά γίνεται αφαίρεση του σπληνός και έλεγχος της περιτοναϊκής κοιλότητας και των υπολοίπων οργάνων της. Για την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να προετοιμάζεται σωστά αιματολογικά προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα από το αίμα, όσο και απεικονιστικά (υπέρηχος, αξονική ή μαγνητική) για να έχουμε πλήρη εικόνα της ανατομίας της περιοχής. Οι πιο σημαντικές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν στην σπληνεκτομή είναι η αιμορραγία και οι λοιμώξεις, οι οποίες ελαττώνονται σημαντικότατα με την λαπαροσκοπική προσπέλαση. Άλλα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Σπληνεκτομής είναι η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η πολύ μικρότερη νοσηλεία του ασθενή σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση.

Τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής :  

• Ο γιατρός ή ο οδοντίατρος του ασθενή πρέπει να είναι πάντα ενήμερος για την σπληνεκτομή.
• Ο ασθενής πρέπει να εμβολιαστεί (πριν την επέμβαση, ή μετά σε έκτακτες καταστάσεις) για Πνευμονιόκοκκο, Αιμόφιλο Ινφλουένζα και Μηνιγγιτιδόκοκκο.
• Ο ασθενής πρέπει να λάβει για μακρύ χρονικό διάστημα αντιβιοτικά (συνήθως Πενικιλλίνη) σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών του.
• Ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται πάντα τον γιατρό του αμέσως μόλις αρρωστήσει. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των λοιμώξεων είναι απαραίτητη στους σπληνεκτομηθέντες ασθενείς.
•Τυχόν δαγκώματα από ζώα ή έντομα μπορεί να είναι επικίνδυνα σε αυτούς τους ασθενείς.
• Ο ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του πριν από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι ασθενείς χωρίς σπλήνα υπόκεινται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για Μαλάρια. Ταξίδια σε περιοχές όπου ενδημεί η ελονοσία πρέπει να αποφεύγονται.