Σμηγματογόνοι αδένες
Αυτά τα μικροσκοπικά όργανα συνήθως καταλήγουν σε θυλάκια τριχών πάνω στην επιφάνεια του δέρµατος. Παράγουν ένα λιπαρό έκκριµα που λέγεται σµήγµα, και είναι το φυσικό λιπαντικό του δέρµατος.
Οι σµηγµατογόνοι αδένες παρουσιάζονται κυρίως στο κρανίο και στο πρόσωπο, ειδικότερα κοντά στη µύτη, στα µάγουλα, στο πηγούνι και στο µέτωπο. Η λιπαρή περιοχή που περιλαµβάνει το µέτωπο και συνεχίζει προς τα κάτω στη µύτη και στο σαγόνι ονοµάζεται ‘’ζώνη-Τ’’.
Ιδρωτοποιοί αδένες
Υπάρχουν εκατοµµύρια ιδρωτοποιοί αδένες σε όλο µας το σώµα, των οποίων η κύρια λειτουργία είναι η ρύθµιση της θερµοκρασίας του σώµατος. Με τη συγκέντρωση του ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρµατος πέφτει η θερµοκρασία του.
Οι σμηγματογόνες κύστεις προέρχονται κυρίως από τον θύλακο της τρίχας – θυλακικό έλυτρο ή τον απεκκριτικό πόρο των σμηγματογόνων Το περιεχόμενό τους είναι σμηγματογόνο ή υδαρές, λευκωπό-κιτρινωπό με χαρακτηριστική οσμή.
Η θεραπεία για την αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων καθώς και η αφαίρεση των κύστεων των ιδρωτοποιών αδένων είναι κατ’εξοχήν χειρουργική με τοπική αναισθησία στο ιδιωτικό ιατρείο. Η χειρουργική αφαίρεση των κύστεων του δέρματος αποτελεί και την οριστική λύση.
Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη προσέλευση στον χειρουργό. Η αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων καθώς και των κύστεων των ιδρωτοποιών αδένων χειρουργικά πριν σπάσουν δηλαδή πριν δημιουργηθεί ρήξη της κάψας που τα περιβάλει έχει πολύ μεγάλη σημασία για την οριστική αντιμετώπιση τους.
Αν η κάψα που περιβάλει τις κύστεις των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων ραγή (σπάσει) μπορεί να προκαλέσει μια παροδική ανακούφιση στον ασθενή , αλλά η δυσκολία να αφαιρεθεί όλη η κάψα , θα έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή επανεμφάνισή της από τα ράκη (τμήματα αυτής) που απέμειναν.
Επίσης η έγκαιρη αφαίρεση πλήρως των κύστεων οδηγεί σε άριστα αισθητικά αποτελέσματα καθώς απαιτεί πολύ μικρότερη τομή και δίνει την δυνατότητα για πλαστική ραφή στο δέρμα με ενδοδερμική ραφή.